null

SĂ ÎNȚELEGEM ECZEMA LA BEBELUȘI


Eczema bebelușului sau dermatita atopică este o problemă des întâlnită, care afectează aproximativ 1 din 10 bebeluși (1). Simptomele sunt : pete uscate, cu coji, înroșite, pe scalpul și fața bebelușului (în special pe obraji), care se pot întinde și pe brațe sau picioare și care apar, în mod normal, când bebelușul are 2 sau 3 luni (2)(3). Totuși, nu te panica – chiar dacă crezi că micuțul tău ar putea avea eczemă, problema este tratabilă iar multor copii pur și simplu le trece când cresc.

Understanding_Baby_Eczema-1
1. Ce provoacă eczema la bebeluși?

Mai întâi, să vedem de ce fac bebelușii eczemă. Oamenii credeau că bebelușii se nasc cu pielea complet dezvoltată, dar s-a dovedit că este o gândire greșită. Acum știm că pielea bebelușilor este mai subțire decât pielea adulților, cu o barieră cutanată care încă se dezvoltă și cu o tendință de a pierde apa mai repede decât pielea adulților (4). 


Toate acestea fac ca pielea bebelușilor să fie mai vulnerabilă la uscăciune și la bacterii, ceea ce duce apoi la afecțiuni cum ar fi eczema la bebeluși (5). De asemenea, s-a constatat că poate exista și o componentă ereditară; dacă mama și tata au eczemă, bebelușul are mult mai multe șanse să facă eczemă (6). 

Understanding_Baby_Eczema-2
2. Cum îngrijim eczema bebelușilor?

Iată câteva sfaturi pentru a-ți ajuta bebelușul să treacă peste această afecțiune a pielii care, deși este des întâlnită, este supărătoare:

Folosiți o loțiune hidratantă pentru bebeluși


După baie, aplică o loțiune hidratantă delicată, fără iritanți, cu ceramide. Acest lucru ajută la îmbunătățirea funcției barierei cutanate și la menținerea umidității în pielea bebelușului. (7). Recomandăm o loțiune calmantă cum ar fi Cetaphil PRO Restoraderm Lotiune Hidratantă. 


Îmbracă bebelușul cu haine confortabile 


Alege haine lejere, din bumbac, pentru a preveni frecarea pielii bebelușului prea mult de haine și, astfel, iritația. Asigură-te că, la spălare, foloseşti un detergent blând, fără parfum (8). 


Redu mâncărimea 


Eczema la bebeluși poate da mâncărimi foarte mari, ba chiar nu îi lasă pe unii bebeluși să doarmă. Bebelușul se poate scărpina pe petele uscate și poate înrăutăți erupția sau poate provoca o infectare. De aceea, este foarte important să încerci să calmezi mâncărimea cu o loțiune hidratantă delicată cu ingrediente care calmează pruritul (9). De asemenea, poți preveni scărpinatul prin tăierea unghiilor bebelușului și utilizarea de mănuși pentru bebeluș (10). 


Verifică ingredientele 


Deși produsele pe bază de ierburi și plante au devenit foarte apreciate chiar și la îngrijirea bebelușilor, extractele și parfumurile prezente în aceste creme și loțiuni de curățare pot fi iritante. În schimb, alege produse create special pentru pielea sensibilă a bebelușilor, cum ar fi Cetaphil PRO Restoraderm Loțiune de Curățare (11). 


Fă băi scurte bebelușului 


Fă băi scurte bebelușului, de 10 minute, cu apă călduță – încearcă să obții o temperatură de 38°C/100°F (12) – folosind loțiuni de curățare delicate create special pentru pielea sensibilă a bebelușilor. După baie, tamponează pielea cu un prosop curat și reține că trebuie să foloseşti o loțiune hidratantă pentru bebeluși sau ulei pentru bebeluși pentru a ajuta la reținerea umidității. 


Verifică umiditatea și căldura  


Căldura poate fi un factor de stres și poate provoca erupția de eczemă sau dermatită atopică la bebeluși. Asigură-te că bebelușul nu este acoperit de prea multe pături și că temperatura din camera sa este confortabilă. Temperatura de aproximativ 18°C (65°F) este ideală (14). De asemenea, unii părinți aleg să instaleze un umidificator în camera copilului pentru a adăuga umezeală în aer și pentru a hidrata pielea însetată (15). 


Apelează la medic 


Dacă simptomele se agravează, în special dacă apar pustule și coji gălbui pe iritațiile copilului, este momentul să apelezi la medic. Uneori, eczema bebelușilor poate duce la infectare, ceea ce poate presupune administrarea de antibiotice (16). 

Reține că eczema bebelușilor, deși este deranjant de văzut pe propriul bebeluș, este foarte des întâlnită și este una dintre afecțiunile cutanate cele mai tratate în rândul bebelușilor. Dacă parcurgi pașii de mai sus, îți vei ajuta bebelușul să se simtă mai bine și îi vei atenua simptomele.